HÍREK

2015.09.01.
Új digitális állományok
Feltöltöttük honlapunkra a tanulói munkafüzetek digitális állományait.

Tudományra nevelés az Amerikai Egyesült Államokban

2015.02.22.

Az Amerikai Egyesült Államok a világ vezető tudományos nagyhatalma. Nagy természettudományos folyóiratai, a Science, a Scientific American és még sok más hasonló fórumon nagy figyelmet szentelnek a természettudományos utánpótlás nevelésére az iskolákban

Az Amerikai Egyesült Államok a világ vezető tudományos nagyhatalma. Nagy természettudományos folyóiratai, a Science, a Scientific American és még sok más hasonló fórumon nagy figyelmet szentelnek a természettudományos utánpótlás nevelésére az iskolákban. A tudománypolitikusok úgy tekintenek az óvodától az általános iskolán és a gimnáziumokon átívelő oktatásra, mintegy csővezetékre, amelyiken át a társadalom legjobb elméi az egyetemek felé áramlanak.

Ma már az angol nyelv ismerete nélkül senki sem lehet igazán tájékozott a korszerű természettudományokban.

A következőkben szinte véletlenszerűen mutatunk csak be néhány olyan honlapot, melyek a fiatalok természettudományos tájékoztatását és képzését is szolgálják:

 1. A Scientific American honlapja: http://www.scientificamerican.com/education/bring-science-home/.
  1. Erről a honlapról egyetlen címet véletlenszerűen kiragadva érzékelhető, hogy az amerikai iskolákban igyekeznek bevinni a legmodernebb kísérleti felszerelést és eszközöket is.  http://www.scientificamerican.com/article/big-data-make-big-inroads-into-schools/
 2. A Science honlapja: (http://www.sciencemag.org/).
  1. Ez a honlap a tudományos újságírás szinte minden emeletét egyesíti, a világ legjobb kutatóitól az újdonságokat jól felismerő szerkesztőkön át a tudományos tájékoztatást a legmagasabb szinten művelő szakírókig.
  2. A Gimnáziumi-Egyetemi Labor (GEL) honlapján a Havi Hírhálóban (HHH) elsősorban ennek a folyóiratnak a híranyagára támaszkodunk.
 3. A tudományra nevelés amerikai honlapja: http://www.scienceeducationreview.com/
 4. Gyermekek bevezetése a természettudományokba http://www.sciencekids.co.nz/topics.html
 5. Egy egyetemi honlap a tudományra nevelésről: http://www.science-ed.uni.edu/
 6. Tudományra nevelés különböző témákban és különböző szinteken: http://www.education.com/science-fair/
 7. Tudományra nevelés elmélete és gyakorlata: http://www.sciencebuddies.org/
A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolában és partner intézményeiben az Európai Unió támogatásával. (TÁMOP-3.1.3-10/2-2010-0007)